Categories
Uncategorized

Sjefens forventninger og forhåpninger : 2014 UCI MTB & Trials World Championships

Sjefens forventninger og forhåpninger
Med over 40 ryttere fra Norge håper landslagssjef Eddy Knudsen Storsæter på det beste, men forventer ingenting, under årets VM på Hafjell

Av: Karl Erik Andresen og Ine-Elise Høiby
Landslaget består av 13 ryttere, mens resten av utøverne fyller den nasjonale kvota. Her hjelper blant annet Norges Toppidrettsgymnas (NTG) med en god del ryttere og støttepersoner.

– Av de 13 fra landslaget er det én som deltar i trial og fire gutter i utfor, mens de siste åtte er deltagere i rundbane. Ingrid Bøe Jacobsen er rundbanerytter, men deltar i sprinten. Hun har to pallplasseringer i verdenscupen fra tidligere i år, så det blir spennende, forteller landslagssjefen.

En annen rytter i sprint er Sebastian Kartfjord, en tidligere BMX-rytter.

– Sebastian er jokeren vår her oppe. Han har ekstreme ferdigheter som passer bra i løypa, så det blir spennende å se hvordan han takler løypa med sine BMX-ferdigheter.

Medaljefavorittene

Realistisk sett har Norge sjansen til å ta to medaljer. Den ene er Ingrid Bøe Jacobsen, den andre er Gunn Rita Dahle Flesjå.

– Gunn Rita ble nummer to i det siste verdenscup rittet, og har vært på pallen i alle verdenscupene hun har deltatt i. Derfor håper vi hun gir alt og tar gullet, mens Ingrid har gode muligheter til pallplassering.

I følge sjefen er det altså damene som vil ta ansvar, men det er mer enn nok av gode ryttere på herresiden også.

– Sondre Kristiansen (herrer U23) ble nummer seks i EM og kan fort få et kjemperesultat. Alt er mulig her, men vi vil ikke legge noe press på at vi forventer medalje av han. Men at han havner høyt oppe på resultatlista er vi sikre på.

En annen norgesmester som er med er Edvard Vea Iversen som sykler for Team Lillehammer MTB. Han er en av de andre norske guttene som det er store forventninger til etter at han vant norgesmesterskapet her mai. En annen norgesmester som stiller til start er junioren Edvard Vea Iversen som også ble nummer seks i verdenscupen her i fjor.

Forventninger

– Får vi en medalje er jo det knallbra, får vi to er det veldig bra. Vi vet at alle utøverne ikke kan ta medalje. Men hvis alle får ut potensialet sitt og kanskje overgår seg selv, da er jeg fornøyd.

Utforlaget er de som det er minst forventninger til, Terje Nylende var med under verdenscup avslutningen sist helg der han kvalifiserte seg som nummer 24, som er veldig sterkt for en så ung rytter.

– Isak Leivsson er også en veldig sterk rytter, men vi kan ikke forvente så mye etter etter at han brakk kragebenet for seks uker siden. Derfor er det noe usikkert om han i hele tatt starter.

Bredt støtteapparat

På hjemmebane får ryttere utenfor landslaget muligheten til å prøve seg. Under VM i Sør-Afrika, var det ikke mulighet for å sende flere ryttere utover de på landslaget på grunn av økonomiske årsaker. Men nå fyller de opp den nasjonale kvoten med utøvere fra blant annet NTG.

– Det er gøy å kunne gi de som ikke er innenfor kvalifiseringskravene muligheten i og med at det er på hjemmebane. Da kan det hende at de gir ekstra og vinner, eller de kan bli kjempenervøse. Vi får håpe de griper sjansen sin og får bra ritt alle sammen.

Landslagssjefen kan fortelle at det er en sammensveiset gruppe som deltar.
– Terrengsykkelmiljøet er relativt lite, men vi har jo utøvere i verdenstoppen, så det behøver ikke å være så mange i miljøet for at det skal være bra.

Forberedelser og forebygging

En nøye gjennomgang av løypene og dekkvalg i forhold til været, er det som fokuseres på for å forebygge skader. Dette er det teknisk trener Sondre Nordland som tar seg av, han har bred erfaring fra BMX og utfor fra tidligere.

– Været har for utøverne lite å si, men de håper på skikkelig ruskevær med regn og det hele. Det er de gode på og mestrer det godt. Det gir nok ikke en stor fordel, men om rytterne får det været de ønsker kan det nok gi en ekstra boost. Været råder vi ikke over, så det får bli som det blir. Til tross for at sykling er en sport der skader og ulykker fort kan oppstå, er det lite fokus på det.
– Er dere redde for skader på utøverne?
– Det tenker vi ikke på, skader kommer når de kommer. Det vi har fokus på er ikke at noen kan bli skadet, men hva vi kan gjøre for å unngå det, avslutter sjefen med et smil.